Slovenija v drugi svetovni vojni / Slovenia in the World War IINa podlagi fotografij iz naših zbirk smo pripravili video, ki prikazuje glavne dogodke iz obdobja 2. svetovne vojne na Slovenskem. Film govori o zasedbi ozemlja nekdanje Dravske banovine 6. aprila 1941, okupacijskih sistemih, organizaciji odpora, partizanskih in protipartizanskih enotah, vzpostavitvi oblasti, zaključnih bojih ter dogodkih ob koncu vojne.

Film je nastal kot del gradiva, ki ga bomo vključili v prenovljeno sobo, ki prikazuje čas 2. svetovne vojne na stalni razstavi Slovenci v 20. stoletju. Predvajamo ga tudi na trenutni občasni razstavi Fotoaparat in vojna:
____________________________
Based on photos from our collections, we have prepared a video showing the main events of the World War II in Slovenia. The film is about the occupation of the territory of the former Dravska Banovina on 6 April 1941, the occupation systems, the organization of resistance, partisan and anti-partisan units, the establishment of power, the final fighting and the events at the end of the war.

The film was created as a part of the material that will be included in the renovated room, which shows the time of World War II at the permanent exhibition Slovenes in the 20th Century. It is also featured on the current occasional exhibition The Camera and War:

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije se trudimo prikazovati zgodovino od prve svetovne vojne do včeraj. Ne zamudite naših vsebin – naročite se na naš kanal. I Subscribe for more historical content.

Kje nas še najdete I Other platforms:
SPLETNA STRAN //
INSTAGRAM //
PODCAST //
FACEBOOK //
TWITTER //

20 comments

  1. Film je res na nivoju, kr tako nsprej.

    Pravtak bi bilo dobro če bi naredili film še v angleškem jeziku.

    Spremljam namreč to sceno po internetu in opažam, da se veliko ljudi po vsem svetu zanima za našo zgodovino

  2. Seveda pa nobene besede o kolaboraciji komunistov in nacistov ter brutalnih POVOJNIH pobojih Slovencev s strani komunistov, kaj šele obsodbe zločinske PIF oz. OF

  3. Moj pogled na zadevo. Pred vojno je obstajal več strankarski sistem v katerem so bile od sredinskih do levih in desnih strank. Takratna Slovenska ljudska stranka je na zadnjih volitvah pred začetkom vojne dobila več kot polovico vseh glasov. Prepovedana je bila Komunistična partija, ker je leta 1921 organizirala umor notranjega ministra Milorada Draškovića. Med drugim so bili ljudje, ki so sodelovali v tem atentatu potem ugledni politični predstavniki v povojni Jugoslaviji. Bistvo je pa to, da poenostavljeno gledamo na zadeve. V osnovi se je OF res uprla okupatorju. Druga stvar je pa da je bila vodena s strani komunistične partije, ki je odkrito pokazala namen po prevzemu oblasti ampak ne takem na volitvah ampak z uvedbo enostrankarske diktature. Nočem opravičevati dejstva, da so bili predstavniki tako imenovanega tradicionalnega tabora v sodelovanju z okupatorji je pa tudi dejstvo, da te enote niso nastale zaradi želje po sodelovanju z Nemci ampak zaradi po eni strani ideoloških prepričanj po drug strani pa tudi zaradi revolucionarnega nasilja na osvobojenih območjih. Mislim, da ni nič narobe da se o tem pogovarjamo.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *